Ikke kritik af afslag på aktindsigt i dokument i personalesag. Sag nr. 23/02557
Politiken
Att. : (. . .)
Rådhuspladsen
1785 København V
(Sendt pr. mail (. . .))
28. september 2023
Sag nr. 23/02557
Kulturministeriets afgørelse af 26. oktober 2022 om aktindsigt i dokumenter vedrørende arbejdsmiljøet på Ordrupgaard Museum
Jeg har nu færdigbehandlet sagen om Kulturministeriets afgørelse af 26. oktober 2022 om delvist afslag på aktindsigt i dokumenter vedrørende arbejdsmiljøet på Ordrupgaard Museum samt ministeriets fastholdelse af afgørelsen den 9. maj 2023.
Kulturministeriet identificerede syv dokumenter som omfattet af din anmodning om aktindsigt og imødekom anmodningen i forhold til seks af dokumenterne. Kulturministeriet undtog ved sin afgørelse et dokument og en tilhørende aktliste fra aktindsigt efter § 21, stk. 2, i offentlighedsloven (lovbekendtgørelse nr. 145 af 24. februar 2020).
På baggrund af din klage har jeg indhentet en udtalelse fra Kulturministeriet samt aktindsigtssagens akter, herunder det dokument, som ministeriet har undtaget fra aktindsigt.
Kulturministeriet har i sin udtalelse af 30. juni 2023 oplyst, at det undtagne dokument er en del af materialet til en årlig lederudviklingssamtale, som vedrører direktørens personlige og ansættelsesmæssige forhold, og som derfor indgår som en del af direktørens personalesag. Ministeriet har derudover oplyst, at der er identificeret oplysninger i det undtagne dokument, som er omfattet af offentlighedslovens § 21, stk. 3. Disse er ikke udleveret, da de ikke vedrørte arbejdsmiljøet, som din anmodning handlede om. Hvis du måtte være interesseret i disse oplysninger, beder jeg dig om at rette henvendelse til ministeriet.
I forbindelse med min behandling af sagen har Kulturministeriet den 16. august 2023 udleveret en revideret aktliste til dig, hvor det undtagne dokument fremgår, efter princippet om meroffentlighed (offentlighedslovens § 14, stk. 2).
Det fremgår af offentlighedslovens § 21, stk. 2, at retten til aktindsigt – ud over de i stk. 1 nævnte sager om ansættelse eller forfremmelse i det offentliges tjeneste – heller ikke omfatter andre sager om enkeltpersoners ansættelsesforhold i det offentliges tjeneste.
Af forarbejderne til offentlighedslovens § 21 fremgår det, at bestemmelsen ”typisk [vil] finde anvendelse på ’almindelige personalesager’, dvs. de sager, der normalt oprettes ved en medarbejders tiltræden, og hvor der løbende lægges oplysninger om medarbejderens personaleforhold, herunder f.eks. oplysninger om grundløn, ferieoversigter, personalebedømmelser m.v.”, samt ”sager vedrørende suspension og afskedigelse samt klagesager vedrørende den ansattes adfærd”. Hvis en sag er omfattet af bestemmelsen i stk. 2, indebærer det ifølge forarbejderne, at ”samtlige dokumenter og oplysninger i sagen – uanset det nærmere indhold – som udgangspunkt er undtaget fra aktindsigt”. Jeg henviser til lovforslag nr. L 144 af 7. februar 2013 om offentlighed i forvaltningen, s. 86. Lovforslaget kan læses på Folketingstidende.dk, samling 2012-13, tillæg A.
Efter min gennemgang af det undtagne dokument er jeg enig med Kulturministeriet i, at det som en del af en personalesag kan undtages fra aktindsigt efter offentlighedslovens § 21, stk. 2.
I forhold til spørgsmålet om aktindsigt i aktlisten for det undtagne dokument følger det af forarbejderne til offentlighedslovens § 7, at der ikke gælder en ret til aktindsigt i en aktliste, hvis aktindsigtsanmodningen angår en sag, der som sådan er undtaget fra loven (lovforslag nr. L 144 af 7. februar 2013 om offentlighed i forvaltningen, s. 70).
Kulturministeriets vurdering af spørgsmålet om meroffentlighed i det undtagne dokument giver mig heller ikke anledning til bemærkninger.
Jeg foretager mig herefter ikke mere i sagen.
Med venlig hilsen
Kopi til:
Kulturministeriet